lunes, 1 de marzo de 2010

La maravillosa historia de la hamburguesa

Un miembro del blog se marcha hacia Hamburgo y creo oportuno redactar la historia de uno de los platos más consumidos y más queridos en el mundo: La Hamburguesa. La razón básicamente es que si Alfonsucio es preguntado por la curiosa conexión entre la ciudad alemana y la receta americana es reponsabilidad de este blog de evitar que se le quede la cara de un portero después de encajar un gol.
El texto ha sido extraído del libro "Total perfection" de Heston Blumenthal y está en inglés y no, no soy el traductor de este blog.

"The burger's story begins in the Wild East, with Genghis Khan's Mongol cavalry. Dinner after a day of destruction was a raw, minced meat patty that had been pressed and tenderised under the saddle while on the move. When Khan's grandson invaded Russia in the thirteenth century, his army brought the saddle patties with them and steak tartare was born ( tartar being the Russian name for Mongol ).
By 1600 steak tartare had, via burgeoning sea trade, crossed the Baltic to the port of Hamburg, where it gradully changed name and composition: The "Hamburg steak" was fried and possibly smoked or salted. That cured aspect made it the ideal food for German emigrants to take on their journey from the Old World to the New in the nine-teenth century, and thus Hamburg steak made its way across the Atlantic.
Alongside this, the busy commerce between Hamburg and America meant that port-side vendors with an eye on the hordes of hungry German sailors fetching up in New York's harbours were busy cooking and advertising steak cooked in the Hamburg style. Ans so the burger is supposed to have been born."

Y para terminar una frase extraída de lo último de Juaninacka.
"mi rap es completo, como una hamburguesa mixta"

1 comentario:

Alfonsucio dijo...

Ya había leído algo así respecto a los mongoles que llevaban la carne bajo la silla cuando iban de un lado a otro, así se les ahumaba o salaba o no sé muy bien qué. Ya veremos cómo preparan las hamburguesas en Hamburgo, seguro que no bolognesa style!